Forcall. 18 de novembre de 2024
Des de Reactiva voliem rendir homenatge a les dones emprenedores de la comarca, al mateix temps que motivar a futures emprenedores a donar el pas i apostar per el potencial dels nostres pobles. Per aquest motiu vam tindre la iniciativa d'organitzar aquesta jornada, i després de molta preparació i col·laboració, per fi va arribar el gran dia.
L’acte, que va tindre lloc a l’Ajuntament de Forcall, el va inaugurar Lucia Martí, Vicepresidenta de la Mancomunitat Els Ports, amb un discurs on va destacar el valor social de les dones emprenedores, no sols com a font de riquesa per al territori, si no també com a motor de canvi.
Seguidament vam passar a la part més tècnica, de la mà de Querol Assessors. Amb la seua ponència ‘Guia bàsica per emprendre’ van saber transmetre a tots els assistents quins son els passos bàsics a l’hora de començar un negoci, les obligacions fiscals i laborals, aixì com les principals ajudes pùbliques de les que beneficiar-se. Abans d’acabar la seua intervenció, van presentar en primicia un projecte que encara està en fase de desenvolupament anomenat ‘Queda T’, que tindrà com objectiu frenar la pèrdua de negocis i serveis a la comarca.
Per fi era el moment que tots esperàvem, la Taula redona en les dones emprenedores de la comarca. Va trencar el gel Estela Buenaventura, psicóloga sexóloga i propietària de ‘Pupitre rojo’, contat-nos com una de les majors dificultats que es va trobar a l’inici va ser posar preu als seus serveis. A més ens va donar un valuable consell als presents: no hi ha que dedicar més temps al negoci d’inici del que tens idea de dedicar-li en el futur, per que corres el risc de cremar-te. Era el torn de Lucia Bellés, propietària d’una explotació ramadera d’ovelles, que durant la seua intervenció va aconseguir conscienciar-nos de la necessitat de trobar solucions per incentivar el relleu generacional a la ramaderia. Ens va compartir com gràcies a la seua activitat ha pogut disfrutar de conciliació familiar i com des de que ella va començar s’han implantat nous avanços que han facilitat la faena de ramadera. Seguidament va intervenir Mónica Segura, propietària de la empresa d’activitats turístiques ‘Viu Els Ports’. Ella ens va explicar com després d’anys vivint fora de la comarca e inclús fora d’Espanya, va decidir tornar al seu poble. Ens relatava com cada cosa que aprenia tant als estudis com a la seua vida laboral, sempre li venia el mateix pensament al cap: com puc aplicar aquests coneixements al meu poble. Finalment es va decidir a donar el pas de empendre i poc a poc va anar ampliant l’abanic d’ofertes turístiques que oferia, fins a assolir que la seua empresa siga un referent a la comarca i voltants. L'última intervinent de la taula redona va ser Oana Soneriu, propietària del ‘Forn el Pou’ a Cinctorres. Rumana de naixement i propietària del forn des de 2016, ens va relatar com es va sentir quan al començament era l’única dona a les formacions de panaders. A més va aprofundir en algo que la majoria de les seues companyes de taula havien dit, la dificultat que suposa per a una emprenedora bregar en la contabilitat i la burocràcia.
Per últim, la psicòloga Noemí Adell ens va fer partìcips del taller interactiu ‘Autoestima laboral’ on ens va ajudar a ser conscients de les manifestacions físiques de l'auto-exigència i ens va comminar a valorar-nos a nosaltres mateixa i posar el foco en tot el que hem aconseguit.
En acabar l’acte, el sentiment entre les assistents era comú, aquesta jornada les havia fet sentir acompanyades en el seu camí de dones emprenedores. Tant va ser així que abans d’eixir ja s’havien organitzat per a seguir en contacte i fer noves activitats per a dones emprenedores a la comarca. En paraules d’elles, ‘és important fer xarxa’.